Mentale problemen - een teken van zwakheid?

Afbeelding
Een leeg bankje voor een rotswand (bron: Pxhere)
Door Josha, 6 maart 2023

Heb je weleens het gevoel "leeg" te zijn? Of ben je het overzicht kwijt? Het gevoel de controle te verliezen? Vind je het spannend om naar bepaalde plekken te gaan? En durf je niet goed erover te praten?

Je bent niet de enige. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft wereldwijd ongeveer een op de acht mensen een psychische aandoening. Als gevolg van de COVID-19-pandemie nam volgens de WHO in 2020 het aantal angststoornissen toe met zo’n 26 procent en het aantal ernstige depressies met zo’n 28 procent. Statistisch gezien is het dus onvermijdelijk dat wij zelf of iemand die we kennen en van wie we houden hier last van heeft. 

Veel mensen die zich zo voelen schamen zich hiervoor. Ze denken dat het een "schande" is. Mentale problemen zijn niet uiterlijk zichtbaar als een fysieke kwaal. Ze durven geen hulp te vragen. Terwijl hulp wel nodig is. Want veel van deze problemen kunnen we niet zelf oplossen.

Het is dus wel nodig er iets aan te doen. Het heeft namelijk invloed op je relatie met de mensen om je heen. En het heeft ook invloed op je fysieke gezondheid. Een aantal praktische stappen kunnen je helpen om je beter te voelen. Op jw.org staat een mooi artikel met praktische tips en hulp. En bij aanhoudende klachten is het heel belangrijk om ook professionele hulp te zoeken. Dat is geen teken van zwakte. Eigenlijk is het juist een teken van kracht om actie te ondernemen, want daarvoor moet je ook jezelf overwinnen. 

Foto van PxHere

Tag(s)