Zegen de oorlog

Afbeelding
Russisch Orthodoxe kerk
Door Josha, 2 april 2022

Afgelopen maand gingen alle gesprekken over één ding: de oorlog in Oekraïne. Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er gebeurt. Daar zijn we het over eens lijkt me.

Een punt dat mij specifiek opvalt is het standpunt van de kerk in dit conflict. In deze buurlanden zijn de mensen overwegend aanhangers van de Orthodoxe kerk. Dat is een Christelijke religie. Kerkvertegenwoordigers in beide landen hebben hun aanhangers aangespoord oorlog te voeren. In Rusland zeggen ze dat het een strijd tegen zonde is. In de Oekraïne zeggen ze dat het doden van Russische soldaten geen zonde is. Zo wordt de oorlog van beide zijden gerechtvaardigd. Maar de Orthodoxe kerk beweert Jezus Christus te volgen. Horen ze dan hun aanhangers aan te sporen tot oorlog? Wat denk jij? Wat zei Jezus over oorlog voeren?

In de bijbel lezen we dat hij zegt: “Je moet je naaste liefhebben als jezelf” (Mattheus 22:39). Maar hoe is dit te rijmen met het doden van je medemens in een oorlog? Hoe kan iemand die zich Christen noemt iemand moedwillig vermoorden?

Dat maakt me wel trots op het feit dat Jehovah's Getuigen op geen enkele manier betrokken raken bij dit soort conflicten. Zelfs als dit betekent dat ze in de gevangenis komen. Wist je dat ook in Nederland Jehovah's Getuigen in de gevangenis hebben gezeten omdat ze niet in militaire dienst gingen? En dit gebeurt vandaag de dag nog steeds in landen als Rusland en elders in de wereld.

Het artikel “Religie en de oorlog in Oekraïne: wat zegt de Bijbel erover?” op jw.org gaat hier dieper op in. Het vertelt hoe de bijbel oorlogen beziet, en wat de toekomst zal brengen.

Tag(s)