Ruzie voorkomen of oplossen

Afbeelding
Vrienden aan zee
Door Josha, 6 augustus 2022

Heb je ook weleens meegemaakt dat goede vrienden ruzie met elkaar kregen, en dan achteraf niet meer weten wat de oorzaak van die ruzie was?

Helaas komt dit geregeld voor. Wat zijn de oorzaken van deze conflicten? In een mooie serie lezingen die op jw.org gratis te bekijken zijn worden er een aantal genoemd:

  • Opscheppen
  • Jaloezie
  • Oneerlijkheid
  • Roddelen
  • Onbeheerste woede

Het is interessant dat deze zaken vaak samengaan. Bijvoorbeeld: iemand vertelt iets waar hij of zij blij mee is aan een vriend. Deze vriend is daar, onbewust, een beetje jaloers op. Hij praat erover met een ander, en zo gaat het verhaal zijn eigen leven leiden. Dan komt het bij de eerste persoon terug, en die voelt zich beledigd, hij wordt boos, en zo ontstaat een ruzie.

Maar hoe kan dit voorkomen worden? Of, als het al is gebeurt, hoe kunnen we zo’n moeilijke situatie oplossen? Ook hiervoor worden zinvolle tips gegeven:

  • Wees niet snel beledigd
  • Biedt je excuses aan
  • Vergeef elkaar van harte
  • Kies je woorden met zorg

Als we dit toepassen op het voorbeeld hierboven, zou het goed zijn om niet te snel conclusies te trekken als een ander je iets verteld. Als je een negatief  gevoel hebt, vraag dan aan de persoon zelf wat hij bedoelde. 

Weet dit, geliefde broeders: iedereen moet snel zijn om te luisteren, langzaam om te praten en langzaam om boos te worden.Jakobus 1:19

En als er iets mis gegaan is, biedt eerlijk je excuses aan. Het vereist moed en nederigheid om dat te doen, dat klopt. Zeker als je vindt dat je oneerlijk behandeld bent. Maar je zou de vrede kunnen bewaren door toch je excuses aan te bieden.

Vervolgens is het belangrijk om elkaar te vergeven. Blijf niet stilstaan bij dingen die gebeurd zijn als jullie er al over  gesproken hebben en er excuses gemaakt zijn. Kijk vooruit. Als we mensen vergeven, volgen we God na, want hij vergeeft ons vele malen.

Blijf elkaar verdragen en elkaar van harte vergeven, ook als iemand een reden heeft om over een ander te klagen. Zoals God jullie van harte vergeven heeft, zó moeten jullie vergeven.Kol 3:13

Ten slotte is het belangrijk onze woorden goed te kiezen. Hiermee kan je deze hele reeks van vervelende gebeurtenissen voorkomen. Benadruk de positieve eigenschappen van je vrienden in plaats van te praten over dingen die je vervelend vind.

Had je ooit gedacht dat we in de Bijbel zulke praktische adviezen kunnen vinden over alledaagse dingen als vrede onder elkaar? Je vind het vast fijn om deze lezingen eens te bekijken op jw.org. De aandelen beginnen met de titels "Vermijd dingen die de vrede verstoren" en "Zoek vrede en streef die na".
 

Tag(s)