Wereldvrede... een illusie?

Afbeelding
Jesaja bij de VN
Door Josha, 5 maart 2022

De afgelopen week kwam één onderwerp terug in werkelijk elk gesprek dat ik heb gevoerd: de oorlog in Oekraïne. Het is echt verschrikkelijk wat er allemaal gebeurt. Daarover zijn we het allemaal eens, toch?

Voor mij persoonlijk is dit een duidelijke bevestiging van een oude wijsheid: “Het is niet aan de mens zijn weg te bepalen” (Jeremia 10:23). Hoe goed de bedoelingen ook zijn, mensen zijn niet in staat vrede te scheppen. Op een standbeeld voor het gebouw van de verenigde naties staat dat de natiën hun “zwaarden zullen omsmeden tot ploegijzers en hun speren tot snoeimessen”. Maar in de 77 jaar dat ze bestaan zijn we nog niets verder gekomen. 

Toch ben ik niet pessimistisch. Ik weet zeker dat er een tijd zal komen dat er vrede op aarde is. Overal op aarde. Dat baseer ik op Psalm 46:9: “Hij maakt overal een eind aan oorlogen. Hij breekt de boog en versplintert de speer, de strijdwagens verbrand hij met vuur.” De “hij” in deze tekst is God. Alleen hij kan dat bewerkstelligen.

Is dit een sprookje? Bestaat er een God die dit gaat doen? En zo ja, welke God is dat dan? En hoe gaat hij dat doen? U vindt de antwoorden op deze vragen op jw.org. Lees bijvoorbeeld dit artikel, en dan vooral het stukje “Waarom kun je hoopvol zijn over de toekomst?”

Natuurlijk hoop ik samen met u dat het allemaal goed gaat komen voor alle mensen die nu onder deze situatie te lijden hebben. Maar ik hoop ook dat u aan de bovenstaande gedachten wat positieve gevoelens en hoop heeft overgehouden. Ik wens u een hele fijne dag vandaag.

Ze zullen hun zwaarden omsmeden tot ploegijzers
en hun speren tot snoeimessen.
Geen natie zal het zwaard trekken tegen een andere natie,
en oorlog zullen ze niet meer leren.
Jesaja 2:4

Licentie voor het gebruik van de afbeelding.

Tag(s)