Maatschappij

Door Josha, 9 maart 2024

Dit jaar zijn er verkiezingen in allerlei landen. Er loopt in Nederland een formatie-proces. Er worden in verschillende landen campagnes opgestart in aanloop naar verkiezingen in de komende jaren... kortom: er gebeurd van alles. Daarbij is er de afgelopen jaren veel veranderd in het politieke landschap. De polarisatie neemt toe. Het vertrouwen in politici is gedaald. Dit vertaalt zich in verrassende verkiezingsuitslagen.

Door Josha, 28 mei 2022

De afgelopen week werden we weer opgeschrikt door een schietpartij in een school in Amerika. Het is hartverscheurend als je denkt aan al het verdriet dat dit veroorzaakt bij families, vrienden en vele anderen.

Ook onze kinderen worden hiermee geconfronteerd. Op school kijken ze elke week het nieuws. Ik merk aan mijn eigen kinderen dat ze net als wij geschokt zijn door deze berichten. Hoe kunnen we hen helpen hiermee om te gaan?

Door Josha, 14 mei 2022

Ik las deze week in het nieuws een artikel over wachtlijsten bij jeugdzorg. Zelf heb ik ook kinderen, dus dit bericht raakte me. Het valt me op als ik met mijn kinderen praat over hun belevenissen op school, dat jongeren het niet makkelijk hebben. Als ik het vergelijk met mijn eigen jeugd (wat nog niet zo heel lang geleden is), lijkt het wel of jongeren tegenwoordig meer psychische problemen hebben die vaak resulteren in depressiviteit.

Door Josha, 7 mei 2022

Waarvoor denk je dat deze tips helpen?

  • Kijk niet te vaak naar het nieuws
  • Zorg voor een routine in je leven
  • Concentreer je op positieve dingen
  • Heb aandacht voor anderen
  • Leef gezond

Weet je het?

Door Josha, 19 maart 2022

Binnenkort is het pasen. De meeste mensen denken dan vooral aan paaseitjes en de paashaas. Wat was het eerste waaraan u denkt in verband met pasen?

Misschien weet u dat met de paasviering de opstanding van Jezus wordt gevierd. Maar waarom moest hij eigenlijk sterven? Hij stierf voor onze zonden. Wat wil dat zeggen? 

De eerste mensen op aarde, Adam en Eva waren volmaakt totdat ze tegen God in opstand kwamen. Vanaf dat moment werden ze onvolmaakt en stierven ze. 

Door Josha, 19 februari 2022

Ik las vandaag het oosterse gezegde Eén vriendelijk woord kan drie wintermaanden verwarmen.

Wat vindt u daarvan? Klopt het? Heeft u zelf weleens meegemaakt dat u niet zo lekker in uw vel zat, maar dat een vriendelijke opmerking uw hele dag goed maakte?

Door Josha, 29 januari 2022

Hoe gaat het met u? Voelt u zich nog goed? Gewaardeerd? Ik lees regelmatig in het nieuws over mensen die last hebben van haat-berichten op sociale media. Maar ook in buiten sociale media lijken mensen steeds vaker recht tegenover elkaar te staan. Hopelijk heeft u hier zelf niet mee te maken. Maar wist u dat wij allemaal omdat we onvolmaakt zijn geneigd zijn tot haat? En dat we daarom elke dag ons best moeten doen weerstand te bieden aan dit soort gedachten?

Door Josha, 27 januari 2022

Het valt me de afgelopen tijd op dat mensen steeds minder respect voor elkaar lijken te hebben. Is dit u ook opgevallen? Hebt u ook het gevoel dat door de coronapandemie velen minder verdraagzaam zijn?

Sommige mensen die ik spreek geven de schuld hiervoor aan religie. Ze vinden dat religie aanzet tot onverdraagzaamheid. Ik vond het interessant om lezen wat in Mattheus 7:1 staat: Houd op met oordelen zodat je niet geoordeeld wordt

Door Josha, 18 januari 2022

Hoe gaat het met u vandaag? Ik wil ook vandaag graag een positieve gedachte delen met u. Ik merk de afgelopen tijd dat veel mensen een heel sterke mening hebben. Ze hebben moeite om de mening van anderen te respecteren. Hebt u dat ook gemerkt? Hoe vindt u het als anderen uw mening respecteren, en naar u luisteren?

Een gedachte die hier mooi bij past is: Behandel andere mensen dus zoals je zelf graag behandeld wilt worden Mattheüs 7:12